TÁMOP-1.4.3-12/1-2012-0022.

„Ferrobau - a MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezet innovatív, kísérleti foglalkoztatási programja a helyi fémipar és építőipar támogatására”

Kedvezményezett:
MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezet
Pályázat azonosítószáma: TÁMOP-1.4.3-12/1-2012-0022.
Támogatás összege: 149 185 200 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Tartam: 2013. április 01 – 2015. március 31.

A projektet összesen 199 634 919 Ft összegű 100 % vissza nem térítendő, Európai Uniós támogatás segítségével valósította meg a többtagú konzorcium.

Konzorciumi tagok:
• MTESZ Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezet (konzorcium vezető),
• AJG Agrogép Jármű- és Gépgyártó Korlátolt Felelősségű Társaság,
• HAJDU Hajdúsági Ipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság,
• Reisner és Wolf Hídtechnikai Gyártó- és Forgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság,
• RÓZSAÉP Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság.

A projekt 2 szomszédos megye – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Hajdú – Bihar megye – 7 kistérségéből volt be résztvevőket a megvalósítás során. A projekt célcsoportja a legfeljebb alapfokú iskolai végzettségű, munkanélküli, vagy inaktív személyek voltak. A képzésben való sikeres részvétel és a munkaerő-piacon való megjelenés érdekében a projekt által biztosított mentorok minden résztvevőnek elkészítették az egyéni fejlesztési tervét és támogatták őket a kitűzött célok elérésében. A 6 + 6 hónapos munkakipróbálás is segítséget nyújtott a projektrésztvevőknek a munkaerő-piachoz való hozzáállás megváltoztatásában. A toborzás-kiválasztást két lépcsőben valósult meg az önkormányzatok, civil szerveződések segítségével.
A 4 OKJ-s képzést végezhettek el a jelentkezők:
• bádogos képzésen 10 fő vett részt,
• CNC forgácsoló képzésen is 10 fő vett részt,
• fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő képzés 15 fővel indult,
• épület- és szerkezetlakatos képzést 10 fő látogatta.

Az építőipari szakmai képzéseket alapképességeket fejlesztő rövid tréningek egészítették ki. Mind a négy képzés napi rendszerességgel, egész nap zajlott. Az elméleti képzések Nyíregyházán zajlottak, a gyakorlati képzések a konzorciumi partnereknél több helyszínen voltak megszervezve. A képzésen résztvevők a projekt terhére ingyen kaptak taneszközt, tankönyveket, illetve munkaruhát is. A nem nyíregyházi lakosok utazási költségtérítést kaptak a lakóhely és képzés helyszíne közötti közösségi közlekedésre.

Miután a képzések egész naposak voltak, így a résztvevők és családjuk megélhetését a projekt segítette. Minden képzésen eltöltött tanórára megélhetési támogatást kaptak a résztvevők. Az elsődleges munkaerő-piacon történt elhelyezés után a mentorok utógondozással segítették a volt résztvevők beilleszkedését az új munkahelyre, illetve a munkahely megtartásában is segédkeztek.

A projekt megvalósítása során kidolgozott képzési programok segítették és segíteni fogják az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező személyek képzését, fejlesztését.