TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0014.

„Komplex humánszolgáltatás fejlesztés Besenyőd község szegregátumaiban”

Kedvezményezett:
MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezet
Pályázat azonosítószáma: TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0014.
Támogatás összege: 75 981 735 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Tartam: 2012. november 01 – 2015. január 31.

A projektet összesen 148 751 675 Ft összegű 100 % vissza nem térítendő, Európai Uniós támogatás segítségével valósította meg a többtagú konzorcium.

Konzorciumi tagok:
• Besenyőd Község Önkormányzata (projektgazda),
• MTESZ Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezet,
• Türr István Képző és Kutató Intézet.

A projekt céljaként a szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkózásának és integrációjának segítését határozta meg. A hátrányoknak felszámolása, enyhítése érdekében szociális, közösség-fejlesztési, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási elemeket tartalmazott a pályázat, továbbá elősegítette a telepszerű környezetben élők lakhatási körülményeinek javítását.

Az Egyesület, mint felnőttképzési intézmény a projektbe bevont 44 fő munkaerő-piaci képzését, kompetencia fejlesztését, és a gyakorlati képzés során a résztvevők ingatlanjai állapotának javítását tűzte ki célul és valósította meg.

A szobafestő + hidegburkoló OKJ-s képzésre 24 főt vontak be, menet közben néhány résztvevőt cserélni kellett, illetve lemorzsolódás is volt. Az 1 000 órás hidegburkoló és 600 órás szobafestő képzést 4 db 30-30 órás kompetencia fejlesztő tréning egészítette ki. A szobafestő végzettséget 20 fő, a hidegburkoló végzettséget 21 fő szerezte meg.

Az ezüstkalászos gazda képzésre összesen 22 fő jelentkezett, mindannyian sikeres OKJ-s vizsgát tettek. A 800 órás szakmai képzést 3 db 30-30 órás kompetencia fejlesztő tréning egészítette ki. A szakmai gyakorlat egy részét a Csillagpont kertjében, más részét a saját kertjükben, teljesítették.

A két csoportból összesen 15 fő kezdte meg a B kategóriás jogosítvány megszerzését célzó képzést, a projekt végéig 5 fő szerezte már meg a jogosítványt.

A program hangsúlyos célkitűzése volt a szegregátumban lévő ingatlanok állapotának javítása, amely a szakmai képzések gyakorlati része megvalósításával közel 20 ingatlan állapotának javulását eredményezte. Több családnak lett fürdőszobája az annak épült, de soha nem arra használt helyiségek burkolásával. Ugyanígy több családnak lett gazdasági melléképülete. A gyakorlati képzés során palántákat, vető magvakat, kisállatokat, gyümölcsfákat kaptak a képzés teljesítéséhez, amely egyrészt megtanította őket az agrárgazdaság alapjaira, másrészt mezőgazdasági termelőkké formálta őket.

Összességében a gyakorlatorientált képzésben résztvevő családok nagyon jelentős fejlesztéseket tudtak megvalósítani az ingatlanjaikon. Az agrárgazdaság fejlesztésével több család alkalmassá vált háztáji gazdálkodásra, képessé váltak a család számára szükséges élelmiszer egy részének helyi előállítására.