TÁMOP-5.6.1.A-11/4-2011-0003.

„Szabadulás előtt megváltozunk - fogvatartottak kompetencia fejlesztése a nyíregyházi, tiszalöki és sátoraljaújhelyi büntetés-végrehajtási intézményekben”

Kedvezményezett
: MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezet
Pályázat azonosítószáma: TÁMOP-5.6.1.A-11/4-2011-0003.
Támogatás összege: 32 380 763 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Tartam: 2012. április 01 – 2013. szeptember 30.

A projektet összesen 46 206 363 Ft összegű 100 % vissza nem térítendő, Európai Uniós támogatás segítségével valósította meg a konzorcium.

Konzorciumi tagok:
• MTESZ Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezet (konzorcium vezető),
• Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület.

Sikerrel zárult a TÁMOP – 5.6.1.A – 11/4 – 2011 – 0003. ”Szabadulás előtt megváltozunk – fogvatartottak kompetencia fejlesztése a nyíregyházi, tiszalöki és sátoraljaújhelyi büntetés – végrehajtási intézetekben” című projekt 2013. szeptember 30-án.

A projekt keretében szervezett képzéseket, szabadidős tevékenységeket és mentori segítségnyújtását 80 fő fogvatartott vette igénybe, közülük 72 fő teljesítette a számára elkészített egyéni fejlesztési tervet.

A következő tréningekre és képzésekre lehetett jelentkezni:
• Tanulástechnikai tréning,
• Álláskeresés, munkavállalás, tanulás során kialakult rossz beidegződések megváltoztatása tréning,
• Szociális, állampolgári, munkavállalói, önálló életvezetési készségek tréning,
• Önismereti, agresszió- és konfliktuskezelési tréning,
• Bemeneti kompetencia fejlesztése – kommunikáció, matematika (7 – 8. osztály általános iskolai felzárkóztató program).

Különböző szabadidős tevékenységek rendszeresen folytak, minden hétvégén, esetenként hétköznap is. Tiszalökön szalmafonást lehetett választani, mely nagy sikert ért el a fogvatartotti körben. Nyíregyházán kreatív kézműves szakkört, gyöngyfűzést, hímzést, üvegfestést tartott felkészült szakember férfi és női csoport részére egyaránt. A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben szintén üvegfestészetet tartottak a szakemberek. Minden egyes szabadidős foglalkozás nagyon szépen, precízen, nagyon nagy odafigyeléssel és egyedülálló kézügyességgel folyt. A szakkörök lezárultával a lelkes résztvevők emléklapot vehettek át.

A pályázat megvalósulása során 12 fő fogvatartott szabadult, akiknek már a pályázat során elkezdődött az utánkövetése. Folyamatos törődést igényeltek ezek a személyek, egyedül nem voltak képesek problémáik megoldására.

A pályázatból finanszírozott albérleti hozzájárulásban 7 fő részesült.