GINOP-5.1.4-17-2017-00019

„Új esély – tranzitfoglalkoztatás Nyíregyházán a szabolcsi ipar fejlesztéséhez”

Kedvezményezett:
MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület
Pályázat azonosítószáma: GINOP-5.1.4-17-2017-00019.
Támogatás összege: 107 721 000 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Tartam: 2018. január 01 – 2019. november 30.

A projektet Széchenyi 2020 program keretében összesen 107 721 000 Ft összegű 100 % vissza nem térítendő, Európai Uniós támogatás segítségével valósította meg az egyesület. A projekt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyíregyházán valósult meg, amely térségben még mindig igen jelentős, az országos átlagot jócskán meghaladó a munkanélküliség, ugyanakkor munkaerő-igény is jelentkezik a térségben működő vállalkozások részéről. A projekt célcsoportja a legfeljebb alapfokú iskolai végzettségű, munkanélküli, vagy inaktív személyek, férfiak és nők egyaránt.

A toborzás-kiválasztást két lépcsőben valósult meg, az első lépcsőben a pék és a lakatos képzésre, a második lépcsőben a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő képzés és a tisztítás-technológiai szakmunkás képzésre lehetett jelentkezni.

A projektben a tervezett 72 fő helyett 80 fő került bevonásra a megvalósított 4 OKJ-s képzésre:
• pék képzés: 18 fő,
• épület- és szerkezetlakatos képzés 10 fő,
• fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő képzés 18 fő,
• tisztítás-technológiai szakmunkás képzés 34 fő.

A 80 főből menet közben 18 fő lemorzsolódott, így összesen 62 fő (77,5 %) szerzett OKJ-s végzettséget. A szakképzettséget szerzett résztvevők közül a végzettségének megfelelő munkakörben 44 fő helyezkedett el. A 4 képzési csoportból három (pék, épület- és szerkezetlakatos, fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő) 120-120 órában, a tisztítás-technológiai szakmunkás csoport 80 órában vett részt személyre szabott munkaerő-piaci szolgáltatásban.

A résztvevők mentorálását 3 fő mentor látta el, a bevont résztvevők számára egyéni fejlesztési tervet készítettek és valósítottak meg.

Mind a négy képzés napi rendszerességgel, egész nap zajlott. Az elméleti képzések és a gyakorlati képzések a Nyíregyházán, több helyszínen voltak megszervezve. A képzésen résztvevők a projekt terhére ingyen kaptak taneszközt, tankönyveket, illetve munkaruhát is. A nem nyíregyházi lakosok utazási költségtérítést kaptak a lakóhely és Nyíregyháza közötti közösségi közlekedésre.

Miután a képzések egész naposak voltak, így a résztvevők és családjuk megélhetését a projekt segítette. Minden képzésen eltöltött tanórára megélhetési támogatást kaptak a résztvevők. Az elsődleges munkaerő-piacon történt elhelyezés után a mentorok utógondozással segítették a volt résztvevők beilleszkedését az új munkahelyre, illetve a munkahely megtartásában is segédkeztek. A képzések befejezése előtt munkaadói fórumot szerveztek a megvalósítók a fémipari és takarító vállalkozások számára, mert részükről jelentkezett a legmagasabb munkaerő-igény.