EFOP-1.6.2-16-2017-00008 Tarpa

„Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal Tarpa nagyközség szegregátumaiban”

Kedvezményezett: MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület
Pályázat azonosítószáma: EFOP-1.6.2-16-2017-00008.
Támogatás összege: 118 572 047 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Tartam: 2019. január 01 – 2022. szeptember 30.

A projektet Széchenyi 2020 program keretében összesen 200 000 000 Ft összegű 100 % vissza nem térítendő, Európai Uniós támogatás segítségével valósította meg a többtagú konzorcium.

Konzorciumi tagok:
• Tarpa Nagyközség Önkormányzata (projektgazda),
• MTESZ Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Egyesület,
• Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság.

A projekt célja Tarpa nagyközség szegregátumaiban élő lakosság társadalmi integrációjának javítása, a meglévő hátrányok csökkentése, életminőségük kedvező irányú változásainak elősegítése. További cél a településen élő személyekben az elfogadás – befogadás erősítése a közösségi rendezvények segítségével.

A pályázat egyik fontos része volt a bevont projektrésztvevők képzése, kompetencia fejlesztése, amit a konzorciumi partnerek valósítottak meg.

A MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület által szervezett 800 órás Kőműves OKJ-s képzés 2019-ban 13 főnek adott piacképes szakmát. A szakmai képzést kiegészítette a két fejlesztő tréning (60 órás Szociális, állampolgári, munkavállalói és önálló életvezetési készségek tréning, 30 órás Álláskeresés, munkavállalás, tanulás során kialakult rossz beidegződések megváltoztatása tréning). A tréningek fő célja a meglévő kompetenciák erősítése, új kompetenciák kialakítása volt, amivel segítséget kaptak a résztvevők a mindennapi életükben felmerülő problémák megoldásához. A gyakorlati oktatáson szerzett ismereteknek köszönhetően a képzésben résztvevők képessé váltak otthonaik felújítására, a folyamatos karbantartására, ami elősegíti, hogy jobb életkörülményeket teremtsenek önmaguknak. A képzést több tevékenységből álló OKJ-s vizsga zárta 2019. szeptemberben. A 2019. tavaszán induló 800 órás (240 óra elmélet, 560 óra gyakorlat) Festő, mázoló, tapétázó OKJ-s képzésnél is ugyanazok a tréningek egészítették ki a szakmai oktatást, mint a kőműves csoportnál (60 órás Szociális, állampolgári, munkavállalói és önálló életvezetési készségek tréning, 30 órás Álláskeresés, munkavállalás, tanulás során kialakult rossz beidegződések megváltoztatása tréning). Az építőipar egy másik keresett szakmája is esélyt adott a képzésben résztvevőknek, hogy megszerzett szakmai tudásukkal nemcsak nagyobb eséllyel rendelkezzenek a munkaerő-piacon, hanem a saját otthonukat is megfelelőbb módon tartsák rendben. A szakmai vizsga végén 13 fő vehette át bizonyítványát 2019. október 11-én. A 2020-as év közepén 23 fővel elkezdődött a 360 órás Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó képzés és a képzés végén minden beiratkozott személy megszerezte az OKJ-s bizonyítványt. A képzés során a településen elsajátított elméleti tudást a Jánkmajtison megszervezett gyakorlati oktatás alatt elmélyítették, gyakorlati tudássá alakították át. 2022. júniusban a 30 órás Életviteli alapismeretek képzésre jelentkezhettek a projektrésztvevők. Az órákon a képzésben résztvevők életminőségének a javítását támogatták a szervezők az egyéni és családi életük, háztartásuk tudatos átszervezésének segítségével. A résztvevők megismerték a háztartás működésének alapvető feltételeit, a pénz beosztásának módjait, a takarítás és a személyes higiénia jelentőségét. A képzésbe való jelentkezéshez csak alapvető kompetenciákkal kellett rendelkezniük a célcsoporttagoknak. A képzés végén 19 fő kapta kézhez a képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítványt.

A képzésen résztvevők a projekt terhére ingyen kaptak taneszközt, tankönyveket, illetve munkaruhát is. Miután a képzések egész naposak voltak, így a résztvevők és családjuk megélhetését a projekt segítette. Minden képzésen eltöltött tanórára megélhetési támogatást kaptak a résztvevők. A képzések zárása után a képzésszervező továbbra is segítette a résztvevőket a mentorokkal sikeresen együttműködve.

szatmarcseke 0030