EFOP-1.6.2-16-2017-00006 Kisnamény

„Kisnamény község szegregátumaiban élő személyek komplex fejlesztése”

Kedvezményezett:
MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület
Pályázat azonosítószáma: EFOP-1.6.2-16-2017-00006.
Támogatás összege: 46 771 431 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Tartam: 2018. április 01 – 2022. március 31.

A projektet Széchenyi 2020 program keretében összesen 79 485 750 Ft összegű 100 % vissza nem térítendő, Európai Uniós támogatás segítségével valósította meg a konzorcium.

Konzorciumi tagok:
• Kisnamény Község Önkormányzata (projektgazda),
• MTESZ Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Egyesület.

A projekt célja Kisnamény község szegregátumaiban élő lakosság társadalmi integrációjának javítása, a meglévő hátrányok csökkentése, életminőségük kedvező irányú változásainak elősegítése. További cél a településen élő személyekben az elfogadás – befogadás erősítése a közösségi rendezvények segítségével.

A projekt konzorciumi tagjaként a MTESZ Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Egyesület leginkább, mint képzőszerv vett részt a megvalósításban. A projekt egyik fontos része volt a bevont projektrésztvevők képzése, kompetencia fejlesztése, majd segítésük az elsődleges munkaerő-piacon való elhelyezkedésben. A MTESZ Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Egyesület két OKJ-s képzést (Burkoló, Családellátó) és egy fejlesztő képzést (Életviteli alapismeretek) szervezett és meg is valósított a projekt keretén belül szorosan együttműködve a projektgazdával.

A 800 órás (240 óra elmélet, 560 óra gyakorlat) Burkoló OKJ-s képzés 2018-ban kezdődött, és a bevont projektrésztvevők közül 14 főnek adott piacképes szakmát 2019. áprilisban. Mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatás a településen történt, ami nagyban megkönnyítette a képzésben résztvevők helyzetét. A gyakorlati oktatáson szerzett ismereteknek köszönhetően a képzésben résztvevők képessé váltak otthonaik felújítására, szépítésére, ami elősegítette, hogy jobb életkörülményeket teremtsenek önmaguknak. A képzést több tevékenységből álló OKJ-s vizsga zárta.

Az évvégén – 2019. december – indult a 480 órás Családellátó OKJ-s képzés, ami leginkább a női projektrésztvevők életének pozitív változtatását célozta meg. A gyerek nevelése és ápolása mellett a beteg gondozása, illetve a háztartásvezetése, a modernebb és egészségesebb ételek elkészítését is megtanulhatták a képzésben résztvevő célcsoporttagok. A csoportból 12 fő a szakmai vizsgabizottság előtt sikeresen számolt be tudásáról, 2020. március 10-én át is vették bizonyítványukat.

2022. évben a 30 órás Életviteli alapismeretek képzésre jelentkezhettek a projektrésztvevők. Az órákon a képzésben résztvevők életminőségének a javítását támogatták a szervezők az egyéni és családi életük, háztartásuk tudatos átszervezésének segítségével. A résztvevők megismerték a háztartás működésének alapvető feltételeit, a pénz beosztásának módjait, a takarítás és a személyes higiénia jelentőségét. A képzésbe való jelentkezéshez csak alapvető kompetenciákkal kellett rendelkezniük a célcsoporttagoknak.

Mind a három képzés napi rendszerességgel, egész nap zajlott. A képzésen résztvevők a projekt terhére ingyen kaptak taneszközt, tankönyveket, illetve munkaruhát is. Miután a képzések egész naposak voltak, így a résztvevők és családjuk megélhetését a projekt támogatta. Minden képzésen eltöltött tanórára megélhetési támogatást kaptak a résztvevők. A képzések zárása után a képzésszervező továbbra is segítette a résztvevőket a mentorokkal sikeresen együttműködve.

szatmarcseke 0030