EFOP-1.6.2-16-2017-00005 Besenyőd

„Besenyőd község szegregátumaiban élő személyek komplex fejlesztése”

Kedvezményezett:
MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület
Pályázat azonosítószáma: EFOP-1.6.2-16-2017-00005.
Támogatás összege: 127 012 703 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Tartam: 2018. március 01 – 2022. február 28.

A projektet Széchenyi 2020 program keretében összesen 200 000 000 Ft összegű 100 % vissza nem térítendő, Európai Uniós támogatás segítségével valósította meg a konzorcium.

Konzorciumi tagok:
• Besenyőd Község Önkormányzata (projektgazda),
• MTESZ Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Egyesület.

A projekt célja Besenyőd község szegregátumaiban élő lakosság társadalmi integrációjának javítása, a meglévő hátrányok csökkentése, életminőségük kedvező irányú változásainak elősegítése. További cél a településen élő személyekben az elfogadás – befogadás erősítése a közösségi rendezvények segítségével.

A projekt konzorciumi tagjaként a MTESZ Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Egyesület leginkább, mint képzőszerv vett részt a megvalósításban. A projekt egyik fontos része volt a bevont projektrésztvevők képzése, kompetencia fejlesztése, majd segítésük az elsődleges munkaerő-piacon való elhelyezkedésben. A MTESZ Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Egyesület három OKJ-s képzést (Kőműves, Kerti munkás, Családellátó) és egy fejlesztő képzést (Életviteli alapismeretek) szervezett és meg is valósított a projekt keretén belül szorosan együttműködve a projektgazdával.

Az 1 000 órás (300 óra elmélet, 700 óra gyakorlat) Kőműves OKJ-s képzés és a hozzá kapcsolódó kompetenciákat fejlesztő tréningek (30 órás Tanulástechnikai tréning, 30 órás Kulcskompetenciák erősítése tréning, 30 órás Álláskeresés, munkavállalás, tanulás során kialakult rossz beidegződések megváltoztatása tréning) 2018-ban kezdődött, és a bevont projektrésztvevők közül 22 főnek adott piacképes szakmát 2019. júliusban. Mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatás a településen történt, ami nagyban megkönnyítette a képzésben résztvevők helyzetét. A szakmai képzést kiegészítette a három fejlesztő tréning. A tanulási technikák felidézése, vagy megismerése elősegítette a szakmai tananyagok könnyebb elsajátítását. A kulcskompetenciák fejlesztését segítő tréning az alapkompetenciák erősítését, fejlesztését segítette. Az álláskereséshez kapcsolódó ismeretek a megszerzett szakmával történő munkahely keresést segítette. A gyakorlati oktatáson szerzett ismereteknek köszönhetően a képzésben résztvevők képessé váltak otthonaik felújítására, a folyamatos karbantartására, ami elősegítette, hogy jobb életkörülményeket teremtsenek önmaguknak. A képzést több tevékenységből álló OKJ-s vizsga zárta.

Az évvégén – 2019. december – indult a 480 órás Családellátó OKJ-s képzés és a hozzákapcsolódó tréningek (30 órás Tanulástechnikai tréning, 30 órás Kulcskompetenciák erősítése tréning, 30 órás Álláskeresés, munkavállalás, tanulás során kialakult rossz beidegződések megváltoztatása tréning) leginkább a női projektrésztvevők életének pozitív változtatását célozta meg. A gyerek nevelése és ápolása mellett a beteg gondozása, illetve a háztartásvezetése, a modernebb és egészségesebb ételek elkészítését is megtanulhatták a képzésben résztvevő célcsoporttagok. A szakmai képzést kiegészítette a három fejlesztő tréning. A tanulási technikák felidézése, vagy megismerése elősegítette a szakmai tananyagok könnyebb elsajátítását. A kulcskompetenciák fejlesztését segítő tréning az alapkompetenciák erősítését, fejlesztését segítette. Az álláskereséshez kapcsolódó ismeretek a megszerzett szakmával történő munkahely keresést segítette. A csoportból 21 fő a szakmai vizsgabizottság előtt sikeresen számolt be tudásáról, így 2020. június 16-án át is vették bizonyítványukat.

A 2020. őszén induló 360 órás (108 óra elmélet, 252 óra gyakorlat) Kerti munkás OKJ-s képzésnél is tréning egészítette ki a szakmai oktatást, mint a kőműves csoportnál (90 órás Tanulási és munkamotiváció erősítése tréning). A mezőgazdaság egyik keresett szakmája esélyt adott a képzésben résztvevőknek, hogy megszerzett szakmai tudásukkal nemcsak nagyobb eséllyel rendelkezzenek a munkaerő-piacon, hanem tudást nyújt ahhoz is, hogy elkezdjék egy önellátóbb életmód megvalósítását. A szakmai vizsga végén 23 fő vehette át bizonyítványát 2020. december 11-én.

2022. évben a 30 órás Életviteli alapismeretek képzésre jelentkezhettek a projektrésztvevők. Az órákon a képzésben résztvevők életminőségének a javítását támogatták a szervezők az egyéni és családi életük, háztartásuk tudatos átszervezésének segítségével. A résztvevők megismerték a háztartás működésének alapvető feltételeit, a pénz beosztásának módjait, a takarítás és a személyes higiénia jelentőségét. A képzésbe való jelentkezéshez csak alapvető kompetenciákkal kellett rendelkezniük a célcsoporttagoknak.

Mind a négy képzés napi rendszerességgel, egész nap zajlott. Az elméleti képzések a Csillagházban, a gyakorlati képzések a településen, több helyszínen voltak megszervezve. A képzésen résztvevők a projekt terhére ingyen kaptak taneszközt, tankönyveket, illetve munkaruhát is. Miután a képzések egész naposak voltak, így a résztvevők és családjuk megélhetését a projekt támogatta. Minden képzésen eltöltött tanórára megélhetési támogatást kaptak a résztvevők. A képzések zárása után a képzésszervező továbbra is segítette a résztvevőket a mentorokkal sikeresen együttműködve.

besenyod 0030